Serviceflats

Kiezen voor de serviceflats van De Maalder is
kwaliteitsvol ouder worden in alle zekerheid, veiligheid en comfort

Wat is het?

Serviceflats - nu wettelijk assistentiewoningen - zijn flats die gebouwd worden voor 65-plussers. Deze flats staan voor:

 • Zelfstandig wonen
 • In een beschermende en aangepaste omgeving
 • Met zorg- en dienstverlening op maat
 • Inspraak via bewonersraad

De flats van De Maalder zijn erkend door de Vlaamse overheid.  Dit wil zeggen dat ze voldoen aan de hoge eisen die onze Vlaamse overheid oplegt aan dergelijke projecten. Zo is er aandacht dat de gangen voldoende breed zijn, zijn er alarmknoppen voorzien in iedere flat, is er 24/24 en 7/7 een permanentie verzekerd en is er steeds een woonassistent die u verderhelpt bij diverse zorgvragen. Dit zijn slechts enkele wettelijke verplichtingen. De Vlaamse overheid inspecteert de erkende flats op geregelde tijdstippen.

Voor wie?

 • U hebt de leeftijd van 65 bereikt? Dan kan u in een erkende serviceflat komen wonen. Bent u nog geen 65, maar uw partner wel, dan kan u er toch samen komen wonen. 
 • Het is nodig dat één van de partners nog zelfredzaam is. Zoniet, zullen we u doorverwijzen naar één van de rusthuizen in de buurt. Zolang u in staat bent alleen te wonen, of zelfstandig te wonen dankzij de hulp van uw partner, kan u bij ons terecht.
 • Als de zorgvraag toeneemt zullen we u zolang mogelijk in uw nieuwe thuis verzorgen en verder helpen. Omdat de omgeving aangepast is aan uw zorg, kan dit. Als een overstap naar een rusthuis nodig is, zullen we dit zorgvuldig met u bespreken.

Voordelen

 • U woont in een veilige en aangepaste omgeving, zonder uw zelfstandigheid op te geven.
 • U woont in een beschermende omgeving. 24/24 en 7/7 is er een permanentie. U bent in nood? Geen paniek, druk op de alarmknop en binnen de vijf minuten neemt een medewerker contact met u op. 
 • U kan beroep doen op diverse diensten, zonder enige verplichting. Enkel als u dit wenst.
 • Hebt u specifieke vragen? De woonassistent helpt u graag verder. Hij/zij zal u doorverwijzen naar de specifieke dienstverleners,mocht De Maalder u zelf niet verder kunnen helpen.
 • U woont in uw eigen flat, maar toch bent u niet alleen. De gemeenschappelijke ruimte geeft u de mogelijkheid om kennis te maken met uw buren. Uw buren worden een vertrouwde kring rondom u.

Nadelen

 • Velen onder u zijn verknocht aan de eigen woning. U bouwde er uw thuis en familieleven in op. U ontving er vrienden, u zag er uw kinderen groot worden. Verhuizen naar De Maalder is afscheid nemen van deze woning en een nieuwe, aangename thuis creëren.
 • U betaalt niet enkel voor de wooncomponent (huur of investering), u betaalt ook voor de vaste dienstverlening (bv. 24/24 en 7/7 permanentie, de woonassistent, het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimte). Voor meer info, kijk bij “Vaste dienstverlening”.

Projecten

Sinds de lancering van het concept serviceflat (ondertussen vervangen door Groepen van Assistentiewoningen) zagen er diverse projecten het licht. Er zijn verschillende aanbieders in de markt.

Sommige OCMW’s bieden serviceflats aan. Vaak zijn serviceflats gekoppeld aan rusthuizen, die zowel uitgebaat worden door OCMW’s als door Zorgnet Vlaanderen, of door privépartijen. Er zijn ook diverse private initiatiefnemers die door de overheid erkende serviceflats bouwen.

De Maalder is een privé-initiatief. De Maalder vzw vindt het belangrijk dat de diverse projecten erkend worden door de Vlaamse Overheid. 

Extra info

Bent u geïnteresseerd in de wettelijke info over serviceflats of assistentiewoningen?  Klik hier voor meer info.